maandag 24 mei 2010

Exped SynMat Slaapmatten

Het kiezen van een juiste slaapmat is altijd erg lastig en afhankelijk van bepaalde factoren. De ene buitensporter heeft genoeg aan een wat mos en bladeren en de ander zou het liefst twee matrassen in de tent proppen. Daarnaast zijn er behoorlijk wat merken die goede slaamatten op de markt hebben gebracht en het nog lastiger maken om de juiste keus te maken. Één van die merken is Exped. De slaapmatten van Exped zijn in verschillende categorieën onder te verdelen, waaronder de downmats en de synmats. In dit artikel behandelen we de synat slaapmatten per beschikbaar model, aan de hand van de belangrijkste factoren.

Welke synmats zijn er en wat zijn de specificaties?

Exped SynMat 7 pump
Maat: 178 x 52 x 7 Gewicht: 860 gram Pakvolume: 12 x 23

Exped SynMat 7 pump DLX
Maat: 193 x 65 x 7 Gewicht: 1100 gram Pakvolume 30 x 15

Exped SynMat 9 pump DLX
Maat: 193 x 65 x 9 Gewicht: 1180 gram Pakvolume: 28 x 18



Pump? Ja, een pomp in de mat. Da´s handig, aangezien de Exped slaapmatten niet zelfopblazend zijn. Er is een simpel pompsysteem ingebouwd waarmee de mat opmerkelijk snel is ingebouwd. De voordelen hiervan zijn dat je geen externe pomp hoeft mee te sjouwen en dat de mat erg gemakkelijk te op te pompen is en weer te ontluchten (twee platte ventielen) en op te bergen is. Mocht je je afvragen hoe dat in zijn werk gaat, laten we de mat dan eens gaan oppompen met deze sympathiek ogende figuren van Exped:




Of er zoveel film nodig is voor het opblazen van een slaapmat, laat ik even in het midden. In ieder geval wordt er een duidelijk beeld gegeven van het pompsysteem en hebben we een eerste indruk van het slaapmatje. Wat verder direct opvalt is dat de synmat 7 dik is (7 cm) in vergelijking tot de meeste zelfopblazende matjes. Dit zorgt ervoor dat de mat erg comfortabel ligt en iedere ondergrond aankan. Daaraast beschermt het beter tegen de koude ondergrond. Exped zelf geeft aan dat de isolatiewaarde -17 graden Celcius is. Diverse tests en reviews geven echter aan dat het meer -5 graden is, wat nog steeds een goede waarde is voor een mat die verder geen specifieke isolatiefuncties heeft.


Welke model synmat past bij mij?

Dat hangt een beetje af van je lengte. Nou ja, vóóral van je lengte. De synmat 7 heeft een lengte van 178 cm. Als je wat langer bent, dan kies je voor de deluxe versie, de synmat 7 pump DLX met een lengte van 193 cm. Mocht je voor nog meer comfort willen gaan, dan kies je voor de synmat 9 pump DLX, met een lengte van 193 cm en maar liefst 9 cm dik.


Wat is nog ongezegd over de synmats? Ze komen met reparatiesetje, zijn ontzettend sterk en duurzaam en hebben de nodige waarderingen ontvangen, zoals de Europen Silver Awards, het Op Pad Outdoor Award 2010 en verschillende Editor Choice Awards van diverse grote outdoor magazines. Dan rest ons eigenlijk alleen nog de mat weer op te bergen. Hoe gemakkelijk dat is, laat deze slaapmat goeroe nog even zien:



Bezoek de site van de Crew Adventure Store voor overige informatie of het bestellen van een Exped slaapmat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten