vrijdag 9 juli 2010

Lowe Alpine Cerro Torre

In het zuiden van Argentinië ligt een bijzonder spitse berg van 3133 meter hoog genaamd de Cerro Torre (heuvel toren), waaraan één van de meest populaire backpacks aller tijden zijn naam aan ontleend: De Lowe Alpine Cerro Torre. Het model viert dit jaar niet alleen z'n 27ste verjaardag maar ook een nieuw uiterlijk. En nu zijn de eerste reizigers terug van een backpack avontuur zodat er een onderbouwde review kan worden geschreven.

lowe alpine cerro torre

Allereerst de basics. De rugzak komt in heren- en damesmodel. Het herenmodel van deze backpack komt in twee maten, namelijk 65 en 75 liter met een pluswaarde van 20 liter. Die pluswaarde zit hem in de mogelijkheid om de kap te verstellen en er zo 20 liter bij te kunnen creëeren (de zogenaamde souvenir ruimte, of voor studenten die geen zin hebben om hun kleding op te vouwen). Het damesmodel komt in maat 55 met een pluswaarde van 15 liter. Zoals ik al aangaf is er dit jaar een nieuwe versie uitgekomen. Het verschil met de oude versie zit hem niet in de maten, maar wel in het draagsysteem. Vroeger was dit TFX 7 en nu is het TFX 10 (TFX 10XL voor de grotere maat). Wat betekent dat dan?

cerro torre tfx 10 draagsysteem

TFX staat voor Torso Fit Expedition draagsysteem. De nieuwe uitvoeringen van dit TFX systeem zijn TFX 6, 8 en 10. Alle versies hebben het Torso Fit en het Torso Motion systeem. Torso Fit is het afstelmechanisme om de backpack naar je ruglengte aan te passen en Torso Motion zorgt ervoor dat de rugzak en het draagsysteem met je lichaam meebewegen. TFX8 en TFX10 hebben een ondersteunend ventilatiekanaal. Vooral het verticale kanaal van de TFX10 zorgt voor optimale ventilatie. TFX10 heeft als enige Adaptive Fit en Rebound Foam. De Adaptive Fit zorgt ervoor dat de pasvorm van de heupband ideaal is en Rebound Foam vormt zich naar je lichaamsvorm. Uiteindelijk betekent het dat de Cerro Torre met het TFX10 draagsysteem voor iedereen ideaal op de rug past.


Cerro Torre 2010

Verder heeft de nieuwe backpack een buitenrits waardoor je veel makkelijker bij je spullen kunt komen. Niet alleen via de opening bovenop, maar dus ook via deze rits opening aan de voorkant. Daarnaast kun je ook nog via een rits opening bij het voorvak in het hoofdcompartiment komen, zoals ook bij het oude model het geval was. Iets anders opvallends is het gewicht. De nieuwe Cerro Torre weegt 20% minder dan de vorige versie, naar 2720 gram voor heren en 2530 gram voor dames.

Zoals gezegd zijn er al enkele backpackers terug van een reis met hun nieuwe Cerro Torre. De reacties zijn lovend maar dat het een goeie tas is, wisten we al. Vooral de verschillen met het oude model zijn interessant en eigenaren van het vorige TFX draagsysteem zijn een stuk enthousiaster over het nieuwe TFX draagsysteem. Het geeft nog niet het vertrouwde gevoel van hun oude model die ze bijna 7 jaar gehad hebben, maar het nieuwe TFX systeem is duidelijk zeer comfortabel en zal over de jaren alleen maar prettiger vormen en beter presteren. Verder is de buitenrits een welkome verandering om sneller bij spullen in de tas te komen en wordt aangegeven dat het afneembare GPS vak op de schouderband een hele leuke aanvulling is. De Cerro Torre lijkt dik geslaagd voor de eerste testen en blijft z'n naam waardig. Voor verdere specificaties, scroll naar het einde van dit artikel.

lowe alpine cerro torre ND

Specificaties


* TFX 10 draagsysteem voor het allerhoogste draagcomfort
* Gepatenteerde AdapativeFit heupband voor een perfecte pasvorm
* Eenvoudige en zeer ruime toegang aan voorzijde van de rugzak
* Sterke bevestigingspunten om uitrusting buitenop te bevestigen
* Regenhoes
* Twee compartimenten met uitritsbare tussenbodem
* Stretch drinkflesvakken
* Voorbereid voor drinksysteem
* SOS-noodinformatie
* Sleutelclip
* Handschoenvriendelijke ritstrekkers
* Uniek nieuw stokpuntbevestigingssysteem
* De Noggin Notch (TM) biedt extra hoofdruimte
* Stokken en ijsmateriaal laten de toegang tot het ondercompartiment vrij
* Veilig binnenklepvak met ritsopening
* Afneembaar GPS-schouderbandvak
* Skibevestingslussen
* Gewicht: 2720 gram
* Stoffen: NHC 330; N 630;
* Genomineerd voor de Op Pad Innovation Award 2010

Voor meer informatie, zie de site van Lowe Alpine / Cerro Torre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten