dinsdag 29 juni 2010

Hanwag Tatra Review

Hanwag is langer één van onze favorieten merken. Behalve dat ze kwaliteit schoenen leveren die ons al jaren plezier geven, maken ze er ook altijd wat moois van om naar te kijken. Bijvoorbeeld de Arrow XCR of de Banks GTX...schoenen die zo goed zijn als dat ze eruit zien. Daar hoort ook de Hanwag Tatra bij. Wat maakt deze mooie schoen zo goed?


Wat wel of niet mooi is, is uiteraard een kwestie van smaak. Toch zijn er maar weinig mensen die de Hanwag Tatra niet mooi vinden. Eventuele twijfelaars gaan toch overstag als ze de schoen aantrekken en een beetje voor de spiegel beginnen te draaien. Behalve dat het uiterlijk overtuigt, is dit vaak ook de comfortabele pasvorm en het feit dat de schoen aansluit als een handschoen, hoe vreemd dat ook mag klinken.. Laat allereerst duidelijk zijn dat het hier om een B schoen gaat. Stevig, onbuigzaam máár...niet zo zwaar zoals je zou denken. De schoen voelt lekker licht. Omdat de zool goed is gekormd, rolt hij lekker af en is het ook op vlakke ondergrond prettig lopen. Op de neus zit een dikke stootrand die vrij kort is. De reden hiervan is dat er bij het buigpunt vaak scheuren in de stootrand komen, die in het design van de Tatra dus worden voorkomen. Slimme jongens, die Hanwag designers


Hanwag Tatra pasvorm

Dan de hamvraag...hoe is de pasvorm dan? De schoen is bedoeld voor de normale tot iets bredere voet. Voor de dames is de hiel iets smaller en sluit deze dus extra goed aan. De boodschap is duidelijk; Niet voor hele smalle voeten, geschikt voor overig. Misschien is geschikt een understatement, want de schoen sluit volgens de meeste testpersonen perfect aan. De algemene reactie was verbazing over de strakke pasvorm en stugge zool in combinatie met het lichte gewicht en mobiliteit van de schoen. Ideaal voor lange, ruige wandelingen en klimpartijen. Een ander leuk dingetje is dat de veterogen een kogeltje hebben die het makkelijker maken om de veters zo strak mogelijk aan te trekken.

De zool is van Vibram, zoals verwacht mag worden en heeft een leuk extraatje. In de lengte lopen twee banen waarin links naar achteren en rechts naar voren wordt gehaakt. De haken naar achteren zorgen voor grip tijdens de klim en de haken naar voren voor grip tijdens de afdaling.

hanwag tatra wandelschoenen

Het geheel is van leer met een bovenwerk van nubuck. Er kan worden gekozen voor een versie zonder en een versie met Goretex. Het verschil met Goretex is niet alleen dat je een tientje of vijftien euro meer betaalt, maar ook dat de schoen dan waterdicht is. Daarentegen ademt de schoen dat ietsje minder (Goretex ademt prima, maar alleen leer ademt nu eenmaal beter), maar goed..in deze afweging is het belangrijk om dan te kijken naar de omgeving en het seizoen waarin je de schoen vooral gebruikt. Vooral in het najaar/winter/voorjaar, omgeving Europa? Dan is met Goretex prima te doen. Zonder Goretex is de schoen trouwens prima bestand tegen een buitje of een plasje...niets om je zorgen om te maken.

De conclusie mag zijn dat het hier om een erg speciale schoen gaat die breed inzetbaar is, een over het algemeen goed aansluitende pasvorm heeft en de kwaliteit levert die verwacht mag worden. Negatieve punten? Misschien iets te stug voor een rondje met de hond...maar da's een kwestie van wennen natuurlijk!


Specificaties

Categorie: B
Zool: Vibram Integral
Heren: 6 t/m 13
Dames: 3,5 t/m 9
Bovenwerk: Nubuck
Waterdicht: Met Goretex voering
Gewicht: 700 (dames) - 785 (heren) gram
Prijs: 180-195 Euro (met of zonder Goretex voering)

hanwag tatra gtx

8 opmerkingen:

 1. Heb ze 14 dagen en heb er een tweedaagse en een driedaagse wandeltocht telkens in de Ardennen mee gedaan. Zitten direct als gegoten en voelen licht en comfortabel aan. Ben er voor het moment heel tevreden over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb ze nu 2 jaar intensief gedragen. Zaten meteen als gegoten. Voor mij uitstekend geschikt met mijn brede voorvoet.
  Ga nu weer voor nieuwe Tatra's GTX omdat het bovenwerk niet meer nieuwe zolen waard zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk lopende schoenen, dat dient gezegd, vooral die met leren binnenvoering. Een nadeel
  het stiksel aan de bovenzijde van beide paren die ik bezit laat los. Dat (kan) moet beter !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Persoonlijk vind ik het verschil tussen Leer en Gore-Tex groot: Ik heb beide types van Hanwag, en de leren schoenen zijn merkbaar minder warm in de zomer en lente, ademen beter, voelen comfortabeler aan en zijn toch redelijk waterdicht.
  Een belangrijk detail over de pasvorm: de Tatra zijn zeer geschikt voor mensen met een smalle hiel.
  Ik heb diverse B wandelschoenen geprobeerd en de Tatra is de enige die bij mijn smalle hielen echt goed past.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. beste mensen ik ben ramenwasser van beroep en ben lang op zoek geweest naar degelijke schoenen per dag ga ik een 50 maal de ladder op en af en moet ik soms circus acts uitvoeren om aan ramen te kunnen , dus dan moeten de schoenen goede grip hebben op elke ondergrond , ook mors ik veel water op de schoenen dus deze moeten spatwaterdicht zijn , en in de winter moeten ze ook nog warm blijven , en in de zomer koel
  nu zul je denken wat moeten die man zijn schoenen allemaal kunnen , wel ik heb er al veel uitgeprobeert , met stalen tip zonder stalen tip , had al dagen bij dat ik mijn schoenen 10 meter ver gooide van de pijn , tot ik beslisde van de hanwag tatra gtx met gore tex afwerking te kopen , ok het is heel wat geld voor werk schoenen , maar mijn leven is er sinds die dag een stuk beter op geworden , ik draag sinds 2.5 jaar dag in dag uit mijn tatra's en ik verzeker u ik ben verslaafd aan deze schoen , nog nooit zat er een schoen zo lekker aan mijn voeten , wat deze schoenen allemaal mee maken is nie te beschrijven , elke dag nat ,elke dag ladder op = hetzelfde als rotsen beklimmen , door de bloembakken in de modder , steeds op richels en dorpels , en nu pas na 2.5 jaar begint de zool stuk te gaan, en ben ik aant uitkijken voor een nieuwe set tatra's
  bedankt hanwag voor de goede schoenen
  grz
  hendrickx guy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rib uit m'n lijf,maar bijzonder fijne wandelschoen.
  binnenzool eruit gehaald ,en leren binnenzool met
  schuim onderlaag er in,perfect.
  Toch na 15 km al looptekenen op de hakken.
  tip voor langere levensduur,lijm met 2 componenten
  lijm geregeld dun stukje rubber op eerste stukje
  van de hak.
  Waarom is bij zo een schoen de hak niet gemakkelijk vervangbaar?
  Met de huidige technieken is dat een eitje.
  Weet verschillende oplossingen.
  Maar niettemin een geweldige wandelschoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo juist een paar Tatra GTX gekocht met 50% korting vanwege 'onpaar' wat in mijn geval precies goed uit kwam :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sinds 2009 heb ik mijn Tatra's GTX. Ik heb ze vooral gekocht op uiterlijk en de naam Hanwag. Ze hebben goede diensten geleverd op 2 trekkingstochten in Noorwegen (ook in sneeuwschoenen), 1 in IJsland en 1 in Nepal. Omdat ik de schoenen niet goed verzorgd heb zijn ze niet meer waterdicht. Een aankomende trekkingstocht in Patagonië en Vuurland heeft mij doen besluiten om naar waterdichte schoenen te kijken. Veel reviews gelezen en de aanbiedingen in de gaten gehouden. Scarpa Kailash GTX is in de aanbieding bij Bever. Uitmuntende reviews in Amerikaanse en Duitse bladen. Een Amerikaanse elite eenheid (75th Rangers Regiment)gebruikt deze boots in Afganistan. Ik heb ze nu een week en heb er 2x een rondje door de buurt mee gemaakt en waarschijnlijk neem ik gewoon mijn Tatra's mee naar Chili. Dan maar natte voeten..

  Groeten, Pierlala

  BeantwoordenVerwijderen